„Békéscsaba, volt Patyolat Vállalat területének kármentesítése”
KEOP-7.2.4.0/09-2009-0013
(projektfejlesztés)
Gyengénlátók  
 

Előzmények

A projekt területe Békéscsaba Megyei Jogú Város családi házas, kiskertes lakóövezeti részében, a Vandháti út – Tünde utca, illetve a sportpályák által határolt rész, helyrajzi szám szerint a békéscsabai 1283/1 és a 1283/2 sz. ingatlanok és azok közvetlen környéke.

A területen a Békés Megyei Patyolat Vállalat 1973-tól kezdte meg tevékenységét. A vegytisztításhoz nyers vegyszert, tetraklór-etilént használtak, melyet a belső udvar területén hordókban tároltak. A vegytisztításnál használt vegyszerből a klórozott szénhidrogének visszanyerésére vákuumdesztillációs rendszert üzemeltettek, mellyel saját és máshonnan beszállított hulladékból is nyertek vissza oldószert, a desztillációs maradékot kovaföldben itatták föl (persár), ezt pedig zsákokban tárolták. Az évek során a hordókban és zsákokban tárolt veszélyes hulladék a talajba került és nagymértékű környezetszennyezést okozott.

A Patyolat Vállalatot 1995-ben felszámolták. A telephelyen lévő környezeti terhek rendezésére a felszámolási eljárás során nem volt fedezet. A kárrendezés az állami felelősségi körbe tartozó területek kármentesítésére indított Országos Környezeti Kármentesítési Program projektjei közé került.
1996 óta a területen több ízben is volt már műszaki beavatkozás, de a környezeti kár nem került felszámolásra.

2009–ben a 7.2.4.0/09-2009 KEOP pályázati konstrukció keretében a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - mint az érintett terület kármentesítésére a Magyar Állam nevében kijelölt szervezet - pályázati támogatást nyert a kármentesítési projekt előkészítésére. A projektfejlesztésre kötött támogatási szerződés 2010. január 22-én került aláírásra, jelenleg az előkészítés zajlik.

Az előkészítés során elvégzendő feladatok:

  • tényfeltárás elvégzése
  • részletes megvalósíthatósági tanulmány készítése
  • kivitelezéshez szükséges tervdokumentációk elkészítése
  • 2. fordulós projektdokumentáció elkészítése
  • a projekt megvalósítására vonatkozó közbeszerzési dokumentáció elkészítése

A projekt előkészítésének sikeres lezárását követően a megvalósítás 2012. II. negyedév elején indulhat. A terület szennyeződése a tervezett kémiai és biológiai folyamatok kedvező alakulásával 2014 IV. negyedévben szüntethető meg.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával,
az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Új Széchenyi Terv  EU