Üdvözöljük oldalunkon!A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2014. szeptember 1-én sikerrel pályázott az „Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” tárgyú felhívásra.

A 2015. január 6-án kelt támogatói okirat alapján az Igazgatóságot a KEOP Irányító Hatóság vezetője 72 727 316 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

A kiírás célja a környezetet kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése. Emellett kiemelt célkitűzés a környezeti szempontok érvényesítése, a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása.  

Az Igazgatóság a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek kialakításával nyert villamos energiát saját célra kívánja felhasználni, illetve amikkor többlet keletkezik az áramszolgáltatói hálózatra kívánja termelni. Télen a világításra és a fűtésre használt energia jelentős, nyáron viszont a klímák energiafelhasználása mutat többletet. A napelemek elhelyezésével a fejlesztéssel érintett helyszíneken energia felhasználás jelentősen csökken, hozzájárulva ezáltal a kormány „Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben” megfogalmazott céljainak eléréséhez.

A projekt keretén belül három helyszínen valósultak meg a fejlesztések. Az Igazgatóság Központi székház épületén, a Műszaki Biztonsági Szolgálat és a Gyulai szakaszmérnökség telephelyein, valamint a Békésen található vargahosszai szivattyú- és gátőrtelep épületein összesen 296 darab napelem került elhelyezésre.