Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Központi telefon: 06-66-526-400
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Országos Vízügyi Főigazgatóság
Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Országos Vízügyi Főigazgatóság
Gyengénlátóknak
Címünk:
5700 Gyula, Városház u. 26.
Telefon: 36-66-526-400
Központi állandó ügyelet:
Mobil: 36-30-937-7057

Hamvak szétszórásának eljárási rendje

TÁJÉKOZTATÁS
A KÖRÖS-VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN, HAMVAK SZÉTSZÓRÁSA ÚTJÁN TÖRTÉNŐ TEMETÉS BEJELENTÉSÉNEK ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 34. § (4) bekezdése értelmében „a hamvakat temetőn kívüli ingatlanon a tulajdonos (kezelő) előzetes hozzájárulása után lehet szétszórni”. Erre tekintettel amennyiben az eltemettető a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő ingatlan területén kívánja az elhunyt hozzátartozója hamvait szétszórni, szükséges az erre vonatkozó bejelentési kötelezettségének előzetesen az Igazgatóság irányába eleget tennie. Megadottnak kell tekinteni a hozzájárulást, ha az Igazgatóság a szertartás tervezett időpontját megelőző munkanapig nem él kifogással.
A bejelentés az alábbi dokumentum kitöltésével és megküldésével lehetséges.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hamvak szórásának engedélyezésére/bejelentésére a hivatkozott Korm. rendelet rendelkezései alapján kizárólag előzetesen van lehetőség, így kérjük, hogy a hamvak szétszórására irányuló bejelentést a szertartás tervezett időpontja előtt legalább 10 munkanappal megtenni szíveskedjenek.
A bejelentés benyújtására lehetőség van:

  • elektronikus úton az kovizig@kovizig.hu e-mail címre,
  • postai úton a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 5700 Gyula, Városház utca 26. címre
  • illetve személyesen az Igazgatóság Központi Székházában, az 5700 Gyula, Városház utca 26. szám alatt, munkanapokon 8.00 és 16.00 óra között.

A dokumentumban szükséges megjelölni a szórás tervezett helyszínét és időpontját. A helyszín kiválasztásakor szíveskedjenek figyelemmel lenni arra, hogy az Igazgatóság vagyonkezelésében, üzemeltetésében lévő vízfolyások egyes területein, a hidak és vízügyi műtárgyak környezetében a közlekedés veszélyes. Amennyiben a kiválasztott helyszín megközelítése kizárólag árvízvédelmi töltésen lehetséges, és az érintett töltésszakasz az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő árvízvédelmi töltéseken történő közlekedés szabályozásáról szóló 15/2017. számú Igazgatói Utasítás alapján díjköteles szakasz, akkor a kérelmezőnek illetve az eseményen résztvevőknek külön kell gondoskodniuk a megfelelő töltésközlekedési hozzájárulás beszerzéséről.
Felhívjuk a figyelmet, hogy az Igazgatóság működési területén több üzemi terület is található, ezeken a területeken az Igazgatóság nem engedélyezi hamvak szétszórását. Üzemi területnek minősülnek többek között:

  • a Békésszentandrási, a Békési, a Gyulai valamint a Körösladányi duzzasztómű területe.

Felhívjuk a figyelmet továbbá, hogy a szertartás alatt esetlegesen bekövetkező balesetért, anyagi, erkölcsi kárért Igazgatóságunk felelősséget nem vállal! Fokozott figyelemmel kell lenni arra, hogy a folyók hullámtéri, mederoldali területein és a hídak környezetében a közlekedés veszélyes.

Bejelentő űrlap letöltése: Letöltés

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Központi telefon: 06-66-526-400